dissabte, 4 de febrer del 2012

El nou macroabocador i la nova planta de Guadassuar aprovat hui pel Consorci costarà 18 milions d’euros més que el projecte inicial



La proposta de modificació del Pla de Gestió de Rsidus corresponent al projecte de macroabocador de Guadassuar ha contat amb el rebuig dels representants de 22 municipis front els 17 que han votat, este migdia, a favor i amb una abstenció. Llògicament els delegats de la Generalitat i la Diputació, que ja sumen el 40% del vot ponderat, han recolçat la nova instal.lació deixaren el resultat final en 219 vots favorables, 84 contraris i 3 abstencions.
Prèviament els membres del Consorci Ribera-Valldigna votaren una proposta de l’Ajuntament  de l’Alcúdia de retirada del punt, perquè s’estudiara i consensuara una nova ubicació. El resultat ha sigut molt semblant; amb 23 pobles a favor, 16 en contra i una abstenció.
Municipis governats pel PP com son els casos de Massalavés, Benimuslem i Senyera han recolzat les tesi de l’oposició.
Als veïns de les comarques de la Ribera i la Valldigna la modificació els costará ficar de les seues butxaques  al voltant de 18 milions d’euros més que amb el projecte inicial que data de l’any 2007.
LA UTE, Reciclatges Ribera del Xúquer, feta entre les empreses Tetma i Lubasa ha afegit a la planta de voluminosos, inicial, altres processos, com és una nova planta de tractament que encararirà el proyecte previst anteriorment en 9 milions d’euros al passar d’un cost de 1,8 milions a 10,5 milions d’euros. A més la nova ubicació del macroabocador passarà d’un cost d’11 milions a 20 milions d’euros. La UTE s’estalviarà un bon grapat d’ecoparcs donat que la modificació del contracte contempla la instal.lació de 25 en lloc de construir un en cada poble del consorci.
Els delegats opositors al nou macroabocador han denunciat els “inconvenients mediambientals” del futur complexe dels residus enj estar ubicar a pocs metres de la Sèquia Reial del Xúquer i a un kilòmetre dels Ullals del riu Verd. El regidor de l’Alcúdia, Paco Sanz ha destacat “l’elevat risc de co0ntaminació” existent “per la producció de lixiviats i la situació de les escorrenties a tan sols 5 metres de la sèquia”.

Sanz, en declaracions a Riberaexpress, ha advertit que el nou macroabocador de Guadassuar “naix amb molta debilitat i plagat d’irregularitats”.
Així ha qualificat d”actuació fraudulenta” la del president del Consorci i alcalde de Guadassuar, José Ribera, “per utilitzar informació privilegiada i actuar en benefici propi ó del seu ajuntament, però en detriment de la resta de municipis”. Un fet que ha explicat en assegurar que Ribera “va ordenar fer cates mig any abans que constara, documentalment, la primera fase de sondejos realitzada en la parcel.la escollida en desembre de 2010″. Simultàniament va proposar al Consorci elevar de 1,2 a 3 euros per tona -un 250%- la compensació económica destinada a l’ajuntament que acollisca la instalació.
El màxim dirigents del consorci ha agraït als membres del Plataforma Cívica presents en la sessió, “el seu bon comportament, traslladant-me la seua oposició però sense fer propostes”. Ribera ha assegurat que si trobara “un lloc millor que Gaudassuar per al dipòsit ecològic, es canviarà la seua ubicació, estem oberts al que faça falta però no a perdre el temps” digué finalment.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada